ART

Minden, ami művészet.

Friss topikok

Még egyszer...a Manifesta 10-ről

2015.02.08. 12:43 :: S.CH

(Vadim Mihaylov cikke alapján)

2014 október 31-én befejeződött a kortárs európai művészet biennáléja Szentpéterváron. A Biennálé alapprogramját, az Ermitage épületében kb. 60 ezer néző látta. Hedvig Feien , a Manifesta igazgatója szerint , a Biennálé először lépte át a hagyományos EU határokat, és nyitott Szentpétervár felé. A legfőbb cél az volt, hogy a kortárs európai művészetet bemutathassák az orosz közönségnek. Mindezek ellenére a kiállítások jelentős része szakmai maradt, a népszerű installációk, performance-ok pedig rövid ideig voltak láthatóak.

A Biennálé kurátora Caspar König (aki 2014-ben a Moszkvai Fiatal Művészek Biennáléjának kurátora is volt) koncepciójában alig szerepelt kortárs helybeli, pétervári művész. Timur Novikov és Vlad Monroe - bizonyos értelemben már klasszikusnak számítanak., szerepeltetésük a Biennálén  "inkább a múlthoz való viszonyulást fejezte ki, mintsem kortárs összevetést".

***

Thomas Hirsccorne (Srez) installációja / egy épületrészlet, leszakadt, levágott, 6 szoba, a falon az orosz avantgard képek, divány, asztal újsággal. KIVÁGÁS.

Ragnar Kjartasson hétórás performansza zárta a Manifesta 10-et. A Vityebszki pályaudvar (mely szimbolikusan keletet nyugattal köti össze) termeit a "Sorrow Conquers Happiness" ének hangjai töltötték be.

***

A párhuzamos programok több látogatót vonzottak, mint az alapprogram.  A kurátor, Nikolay Molok (aki az ArtXronika főszerkesztője volt 2002-2009 között, a Stella Art Foundation igazgatója 2009-től 2014-ig, es a 2011 -es Velencei Biennálé orosz pavilonjának kurátora, 2012-ben a Sanghai pavillon kurátora) remek ismerője a kortárs orosz művészetnek. Véleménye szerint az új helyszín (Kadett corpus) nemcsak az egyetemistákat vonzotta, hanem a péterváriak és a történelmi épületek iránt érdeklődöket is.

 

1 komment

Címkék: Manifesta Hermitage COLLECTION

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S.CH 2015.02.17. 12:45:21

A party után.... Valóban. A Hölgy ünnepelt, volt pompa és fény. Eljött a vagány unokaöccs, mindenki meglepődve látta, - de valami félreértelmezett jólneveltség okán - nem tette szóvá, hogy tisztelettudóan szmokingot öltött a megnyitóra.
A botrány elmaradt.
A lázadó ifjú, este, a parkban, néhány kiválasztott előtt levette jelmezét (Parallel Programm), megborzolta jólfésült haját és mesélni kezdett. De valljuk be, ez is visszafogottra sikerült.
Akik, néhányan ott voltunk, cinkosan összemosolyogtunk, lám így is lehet, és semmi sem változott. Úgy tettünk, mint annyiszor <...> kértünk még egy csésze teát, vagy intettünk a szemünkkel egy pohár pezsgőért...
süti beállítások módosítása