ART

Minden, ami művészet.

Friss topikok

2021 Matisse - A FÉNY. A SZÍN. A FORMA/POMPA, vagyis HARMÓNIA

2021.01.02. 14:44 :: S.CH

1869|Le Cateu-Cambrésis.  1887|Jogi tanulmányok. 1890|Egy festődoboz.  1905|Luxe, Calme et Volupté. 1909| Shchukin  megrendelések. 1916|Az első tél Nizzában.

"a tökéletességre és harmóniára törekvés, játékos derű és könnyedség"

A nizzai ház - a déli napfény mindent fehérítő ereje. A falak sárgák, vörösek. A pineák édes illata, a kabócák zenéje.

Moszkva. SaintPetersburg. Serge Ivanovich Shchukin megrendeléseire elkészül a Znamensky utcai palotába a Tánc és a Zene. Vajon milyen alázatos küzdelem lehetett a kudarcait hordozó textilgyáros megrendeléseihez igazodni - átfesteni az arab kávézó díszes szőnyegét, tudomást sem venni a zene figuráinak belefestéséről. 

A valódi történet 1890-ben kezdődik, egy ajándékba kapott festődobozzal. 1899 körül elkészül a Gyümölcs és kávéscsésze, 1901-ben a Luxembourg kert fauve-színeivel. 1910-től egyre hangsúlyosabbá válnak az anyagok, a terítő, függöny, dús drapériák, tapéták. 1908-ban elkészül a Vörös szoba (Harmónia vörösben). Collioure játékos fényei, pasztellsárga, narancs, kadmium vörös, lime-zöld, türkiz és égkék, proszkék, rózsaszín, mályva és fehér. 1910-ben elkészül a Zene és a Tánc. A csak ritkán (a vasárnaponként megnyitott moszkvai palotában) és csak kevesek által látható kép kellő botrányt aratott. A mester nehezen vált meg a képektől. Nézzük meg az 1909-ben a Gyümölcs, virágok és a Tánc című képet, a sárga terítőn citrom, a kék vázában napvirágok, az asztal sarkánál a festőállványon a Tánc öt figurája- rózsaszín testszínben narancs helyett, türkiz réten a méregzöld helyett, az ég kékje itt lila. A Zene előtt állva a három éneklő hang elnyomja a hegedű akkordjait, a síp hangját. 

(A képek legendáját pedig csak nekünk mesélik el...)

"művészetről álmodom, olyan művészetről, amely minden ... embernek - enyhet ad, megnyugtatja a lelkét, mint ahogy egy karosszékben kipihenhetjük a fizikai fáradalmakat."

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S.CH 2021.01.02. 14:47:46

Arab kávéház - M, háromévesen, az első pétervári látogatás során leült a kép elé és nem lehetett onnan elmozdítani. Az aranyhalak ott úszkálnak a képen.
süti beállítások módosítása