ART

Minden, ami művészet.

Friss topikok

"Itt Múzeum lesz!"

2015.01.14. 09:47 :: S.CH

A Kreml közelében, rákanyarodva a Bolsoy Kamenniy hídra, a hajdani csokoládé-gyár szigeten, az 1931-ben, Boris Iofan tervei alapján  épült  moziépület neve alatt (UDARNIK)  egy óriási molino díszeleg, 2014 év vége óta: "здесь будет музей!"

Az orosz magánmúzeum alapítási hullám összefoglaló táblázata  / Summary (by ArtBay Atelier)

Project/Museum Founder Profile Place
Contemporary Russian Art Museum Salva BREUS Contemporary Russian Art Moscow* UDARNIK
Russian Icon Museum Michail ABRAMOV Orthodox Christian Art Moscow (2011)
Russian Impressionism Museum Boris MINTS Russian Impressionism Art

Moscow* BOLSHEVIK FACTORY

Garage Dasha ZHUKOVA International Contemporary Art

Moscow (2008) BUS DEPOT (Melnikov)->Moscow (2011) PARK GORKIY Shigaru Ban Pavilon -> VREMENA GODA Koolhaas 

Novy Museum Aslan CHEHOYEV Russian Art (1950-) SaintPeterburg
Museum AZ ZVEREV / KOSTAKIS collection Russian Avantgarde, Soviet Art Moscow
Faberge Museum Victor VEKSELBERG Fabergé SaintPetersburg (2013) SHUVALOV PALACE
Museum Art Deco Mkrtich OKROYAN Art Deco Moscow (2014)

 

Project /Museum Founder Profile Place

MAGMA

Museum of Avanta-Garde Mastery

Viatcheslav KANTOR

European and American Art from Realism to Avanta-Garde

Russian Contemporary Art

Geneve/Brussels
ART RUSSE Andrey FILATOV Russian Art (1917-1991) London

 

 

Alább olvasható, Dmitriy Smolev : Magánmúzeumok, avagy ki vezet a versenyben? című cikkének összefoglalója

(The Art Newspaper Russia, N9 (28), 2014 Nov)

Még nem is olyan régen, a 2000. év elején azok a prognózisok, amelyek a nem állami státuszú múzeumok gyors megjelenéséről szóltak, nem igazán tűntek megalapozottnak.

Ma már többé-kevésbé optimista scenáriókról lehet beszélni, különösen Moszkva és SzentPétervár esetében. És ez a múzeumnyitási kedv nem csillapodik, hiszen néhány új project nagyon közel áll a megvalósuláshoz.

Hamarosan a széles közönség felé fog nyitni a MUSEUM AZ, Anatoliy Zverev munkáinak felajánlásából, illetve Georgiy Kostakis gyűjteményéből.(* Jelenleg a Tretyakov Modern Múzeumban látható KOSTAKIS gyűjteményének egy jelentős része). A múzeum a Tverskaya-Jamskaya utca háromemeletes épületében található, a gyűjtemények bemutatása mellett,  szuggesztív multimédia kiállításokat is terveznek.

2014 decemberében nyílt Oroszország első ART DECO Múzeuma, amely Mkrtich Okroyan terjedelmes gyűjteményén alapul, mely a Luzsniki rakparton, a hajdani Birodalmi Pénzverde területén található. A közel 1500 négyzetméteren az Art Deco stílus különféle megnyilvánulási formája látható (bútorok, dísztárgyak, grafikák, etc). * (A gyűjtő Mkrtich Okroyan kezdetben a Gyagilev baletthez köthető tárgyakat, díszletterveket, kosztümterveket gyűjtött).A Múzeum kurátora, Varvara Ganicheva szerint, az állandó bemutató mellett időszaki kiálításokat és művészeti foglalkozásokat, előadásokat is terveznek.

 Nagy várakozás kíséri a MODERN OROSZ MŰVÉSZET MÚZEUM-át, amely a XX.század elején épült moziépületben, a híres UDARNIK-ban kap helyet, a Serafimovich utcában. A múzeumnyitás Salva Breus, gyűjtőhöz köthető (* aki meghatározó személyisége a moszkvai kortárs kulturális életnek. Az évente megrendezésre kerülő Kandinsky-díj alapítója, az Art-Kronika project elindítója, aki jelentős szerepet játszik a kortárs művészettel kapcsolatos beszélgetések, viták szervezésében, és ebben a témában születő könyvek, kritikák megjelentetésében is. Breus céljaként fogalmazta meg, a kortárs orosz művészet megőrzését, terjesztését, nemzetközi párbeszédek alapján a nemzeti és a nemzetközi kulturális térben való pozicionálását.)20 14 májusában a Breus Foundation nemzetközi építészeti fórumot szervezett, (japán, német, holland, török, brit és belga résztvevőkkel), az 1931-ben, Boris Iofan által tervezett moziépület rekonstrukciója és múzeumi épületté való átalakítása céljából. Az Udarnik felújítása megkezdődött, a Breus Alapítvány közleménye szerint 2-3 év múlva kerül átadásra.

Szintén egy hajdani épület megmentésével, az 1855-ben épült Bolshevik Édességgyár raktárépületeinek hasznosításával hoznak létre egy új kulturális-üzleti központot, a Paveleckaya pályaudvar közelében.  2015 őszén,  ahogy Julia Petrova - az intézet igazgatója - ígéri itt nyílik az OROSZ IMPRESSZIONIZMUS MÚZEUM-a, Boris Mints kulturális magánintézménye. (* Mints kezdetben nemzetközi impresszionista műveket gyűjtött, az utóbbi években Leonid Siskhin galérista irányításával az orosz impresszionistákra fókuszál.) A project nagyszabású: a rendszeresen frissülő állandó gyűjteményi anyag válogatásából álló bemutatókon kívül, más gyűjtők anyagait is szándékoznak megismertetni közönségükkel, a mozi- és előadóterem előadások, szabadidős és oktatási tevékenységeknek is teret ad. (A tervezett multimédia fal 8x24 méter felületen mutat be műalkotásokat).

2010-ben Szentpéterváron nyílt a modern művészetek új múzeuma (NOVY MUSEUM), melyet Aslan Chehoyev alapított  és a non-konformisták műveire fókuszál. 2013-ban tárult ki a Shuvalov Palota kapuja, a Links of Time alapítvány és a mögötte álló Victor Vekselberg támogatásával. A Palota ad teret az első FABERGÉ MÚZEUM-nak.

Két nemzetközi gyűjteményt is szükséges megemlíteni. Az egyik, a 2013-ban Moszkvában, a Puskin Szépművészeti Múzeumban  is látható MAGMA anyag, mely Viatcheslav Kantor gyűjteménye. A Museum of Avanta-Garde Mastery Genfben és Brüsszelben található, és az európai és amerikai művészetből a realizmustól az avantgard-ig merít, miközben kortárs orosz gyűjteménnyel is rendelkezik.

A másik Andrey Filatov nevéhez köthető, az ART RUSSE gyűjtemény Londonban található és az orosz művészetet öleli fel 1917-1991-ig.

 

* A cikkben csak utalásszerűen szerepel két további kiemelkedő magán-művészeti project, ezekről a www.art-bay.blog.hu további bejegyzéseiben lehet olvasni: 2011-ben nyílt Orosz Ikon Múzeumról,  illetve a Garage kortárs kulturális központ tevékenységéről és terveiről.

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: collection moscow SPB MUSEUM

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása