ART

Minden, ami művészet.

Friss topikok

INTERJÚ - Jean Paul Claverie / Maria Sidelnikova

2016.07.19. 15:24 :: S.CH

Jean Paul Claverie - Bernard Arnault tanácsadója / Maria Sidelnikova újságiró

 

60 müalkotás. Munch. Giacometti. Bacon. Mondrian. Monet. Kandinsky. Malevich. Rhotko. Leger. Picabia. Matisse.

" ... - Modernizmus és kortárs müvészet?

- A kortárs müvészek is állandóan párbeszédben vannak a modernitással... 

- Mi volt a legnehezebb? Kölcsönkérni a remekmüveket?

- Három évvel ezelőtt kezdtük a tárgyalásokat, az Alapitvány még nem létezett, utópiának - eszement őrültségnek tünt az elképzelésünk. De nem tudtunk várni....

- Munch Kiáltása is itt van, holott a retrospektiv Pompidou-központbeli kiállitásra sem kölcsönözték. Mi a titok?

- Nincs titok. Változott az igazgató... meghivtuk Párizsba, megnézte az épitkezést, megismerte az alapitványt és speciális biztonsági feltételeket biztositottunk.

- Matisse " A király szomorú" cimü képe is itt lesz.

-A kép nagyon sérülékeny, apró papirdarabkákból áll. Matisse két évvel halála előtt készitette. A kép mellett ott van Matisse Tánc cimü képe. A képek először találkoznak egy teremben. Ha akarjuk ez szimbolikus egymás mellettisége a szines fiatalságnak és a melankolikus időskornak. 

- Matisse Táncát ritkán adja kölcsön Mihail Piotrovskiy , az Hermitage igazgatója...

- Jó a kapcsolat Mihail Piotrovskiy-jal és Irina Antonovával, Marina Loshakkal. Ezek régi kapcsolatok. 2004-ben a párizsi Modern Müvészetek Múzeumából szerepelt kép az Hermitageban, aztán a Puskhin Múzeumban Irina Antonovával közösen szerveztük a Dior kiállitást (Moszkva, Puskhin Múzeum 2013), amikor Leger kepet kértünk, megkaptuk. Hasonló történt az Orosz Múzeummal is, örömmel adták a Malevich müveket. Az orosz múzeumok nélkül ez a kiállitás egyszerüen nem lenne. 

...

- Ön az Alapitvány előtt a kulturális minisztériumban dolgozott, Jacques Lang mellett. ...

- .. addig a kulturális minisztérium a tradicionális müvészetre orientálódott. De Lang szerint a kultúra szélesebb ennél.... az ember stilusa, a minőségi konyha/kulinária, a divat, a képregények - ez mind a kultúra része. És a kultúra nemcsak kulturális intézményeket jelent, hanem cégeket is, ... vannak brandek amelyek már XVII-XVIII. századtól léteznek. ....

.....

-Ön úgy ismeri Frank Gehry épületét, mint senki más. Hol a legkényelmesebb az épületben?

- Két kedvenc helyem van. Az első - a vizesés. Amikor a közelében állunk, olyan mintha zenét hallanánk. A viz játszik. A másik kedvenc hely - a terasz.Innen nyilik a legszebb kilátás a városra. ( A szupermodern épület üvegtáblái alatt, mégis a természettel egységben, hiszen körülöttünk erdő van)

 

 

 

 

 

/ Maria Sidelnikova cikke alapján

Szólj hozzá!

Címkék: Paris COLLECTION

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása