ART

Minden, ami művészet.

Friss topikok

A gyüjtőkről.....

2016.07.19. 16:11 :: S.CH

Néhány kis epizód a családok és a gyüjtemények történetéből:

A Morozov család :

A jobbágyszármazású család, 1812-ben költözik Moszkvába. 1837-ben már 200 munkást alkalmaznak szalag és selyemgyárukban. 1880-ban már 8000 alkalmazottuk van. 

Abram és Timofey Morozov.

Abram családja: Felesége Varvara "erős, progressziv" mama, az első publikus könyvtár alapitója, gyerekei mellé Korovint fogadja fel tanárnak. Fia, Mihail Morozov kezdett először gyüjteni, Degas, Monet, Renoir, Gauguin, Van Gogh. Mihail testvére, Ivan orosz müvészekre fókuszált: Levithan, Vrubel, Larionov, Goncsarova, Chagall. 

Timofey fiai közül Sergey múzeumot alapit, Szavva pedig a Müvész Szinházat szponzorálja. 

A Morozov gyüjteményt elsősorban a dekorativitás, a szinek tobzódása jellemzi. Morris 8 pannoja kerül a zeneszobába, Bonnard freskói a palota oszlopai közé. Mihail elsőként vásárolt Gauguin-t, Cezanne-t. 

A Shchukin család:

XVIII. századra visszavezethető, textillel foglalkozó család. 1812-ben Moszkvában Vasiliy nyit boltot, fia Ivan 1836-ban alapit céget. Ivan felesége Jekatyerina Botkina régi teakereskedő családból származik, a Botkin testvérek nagy gyüjtők, Dmitriy könyveket, rajzokat, francia festőket - Courbet, Corrot képeket - gyüjt. Mihail az itáliai majolika és az orosz festészet iránt elkötelezett, Vasiliy a francia festészet hive, Turgenyev és Tolsztoy barátja. Jekatyerina és Ivan házasságából 11 gyermek születik, köztük Sergey a harmadik fiú. Gyakran látogatja Péterváron nagybátyját és annak gyüjteményét (Mihail Botkin). 1878-ban kezd a családi vállalkozásban dolgozni, miután bejárta Európát és Egyiptomba is elutazott. 1883-ban ismeri meg Lidia Korenevat, 1890-ben Ivan odaajándékozza a fiatal párnak a Trubeckiy Villát, Moszkvában / Bolsoy Znamenskiy Pereulok 8 /. Szines szalonélet kezdödik itt, Gagyilev, Stanislavskiy, Saljapin, Rachmaninov a vendégek között. Kezdetben lakásdiszitési céllal vásárol, később - családi tragédiák sora éri - változik a gyüjtemény jellege.

Periódusok a gyüjteményezésben:

1898-1904 között elsősorban impresszionisták, Claude Monet

1904-1910 között posztimpresszionisták, Cezanne, Gauguin, Van Gogh

1910-1914 között Matisse, Derrain, Picasso / az első Matisse képet 1905-ben vásárolta, 1912-ben Picassotól és 1914-ig több mint 50 alkotással rendelkezett tőle./

Kedves legendák keringenek arról, hogy és miként rendelte a Tánc és a Zene cimü alkotásokat. / ehhez azonban Pétervárra kell látogatni, és közelről szemlélni a képeket, hogy a legendának hinni tudjunk /

 

A gyüjtemények története:

1927-28-as évektől látható, látogatható a gyüjtemény, a Shchukin család palotájában. A háború alatt Szibériába menekitett képekből álló kollekciót 1948-ban mesterségesen szétszabdalták. Többségében Picasso és Matisse képei Pétervárra kerültek, az impresszionisták pedig Moszkvába. 1955 után az Hermitage épületében a  Francia müvészet XII-XX. században termeiben, illetve Moszkvában a Nyugati müvészet múzeumában "rejtőzködtek a müalkotások".

 

/Geraldine Normann (1997) könyve alapján

Szólj hozzá!

Címkék: COLLECTION

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása