ART

Minden, ami művészet.

Friss topikok

Kandinsky 150

2016.12.03. 19:50 :: S.CH

nehany honapja az Hermitageban csupan nehany hetig lathato Kandinsky Kompoziciok kiallitasa kapcsan A. Tolstova azt róta fel, hogy mig az ukran szarmazasu Malevicset sokkal inkabb orosznak erzi a muveszeti elet, addig Kandinsky-t Nemetorszaghoz kotik.

es lam, mintha ezt az "aranytalansagot"  szeretne korrigalni a Russian Museum ideiglenes tarlata. Az elso teremben a fiatal Kandinsky eszak-orosz falvakban tett utazasait idezo nepi targyak es iikonok lathatoak a kesobbi muncheni szobajanak fotojaval egyutt. A foton ugyanezek koszonnek vissza, az emigracioba is fontosnak velt gyokerek. Mint ahogy a szoba falat es most a kiallitas teret is diszito szarnyasangyal.

aztan Vasnyecov mesevilaga koszont minket, amibol -most lathato igazan -  Kandinsky uvegfestmenyeinek szepsege is gyokeredzik.

amott sarkanyolo szent gyorgy ikonja altal ihletett absztrakt gyoztes lovag kepe rejti a dardat, a lovast, a lo fejet.

es az improvizaciok( mintegy apro szonatak ) vezetik be a szimfoniat ( kompoziciot)

 

hianyolhatank Hagabol  a Mennyasszonyt, a masodik terem tundervilagaba, es remek alkalom lenne ismet a Kompoziciokat egymas melle allitani... bauhaus es kek lovas korszak kincsei is hianyoznak Szentpetervarrol... de ez, most, itt 2016 oktobereben az orosz Kandinsky-t mutatja. Jol.

Szólj hozzá!

Címkék: SPB MUSEUM KANDINSKY

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása